Localități

Șiria

Puteți ajunge în comuna Șiria în aproximativ jumătate de oră cu mașina personală pe drumul județean 709 sau puteți opta pentru transportul public. Autogara din Arad vă pune la dispoziție curse zilnice către această localitate, aflată la 28 de kilometri de municipiul Arad.


Denumirea maghiara a localității este "Vilagos" iar cea germană este "Hellburg" ceea ce înseamnă Cetatea Luminată.  Prima atestare documentară a Șiriei datează din anul 1169.


Cel mai important obiectiv turistic din Șiria este reprezentat de Cetatea Șiriei, care se înalță pe Dealul Cetății (496 m), deasupra Drumului Vinului și conferă o panoramă deosebită a împrejurimilor. Cetatea este ușor accesibilă prin intermediul unui drum pavat iar drumeția durează în jur de jumătate de oră.


În Șiria putem vizita Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Monția care se găsește pe strada Infanteriei din Șiria și aparține de Complexul Muzeal Arad, fiind găzduit de un castel construit în stil neoclasic, care a aparținut familiei nobiliare Bohuș.


Pentru cei care caută sa se încarce spiritual le recomandăm o vizită la manastirea Feredeu de langa Șiria. Drumul de aproximativ o ora nu este prea greu, se poate urca și cu mașina, doar in partea finală fiind putin mai abrupt. Existența unui așezământ monahal la Feredeu este menționată pentru prima dată în 1787, când în imediata apropiere a locului unde a fost înălțată mănăstirea, se afla un schit cu lângă un izvor cu apă făcătoare de minuni.


Împătimiții sporturilor extreme pot practica la Șiria planorism, parapantă sau mountain bike.

Pensiunea La Foresteria (Galșa, 3 km de Șiria) și Pensiunea Äpfelhaus (Horia, 17.5 km de Șiria) sunt cele mai bune opțiuni pentru cazare în zona Șiria.