Trasee turistice

Circuitul Clădirilor Masonice

Palatul Iosif Steiner - Templul Masonic - Casa „Familei Tabacovici” - Școala cu clasele I-VIII Dimitrie Țichindeal - Palatul Fenyves - Palatul Reinhardt - Palatul Rozsnyai

1. Palatul Iosif Steiner
Palatul Iosif Steiner, situat la intersecția Bd-ului Decebal cu Piața Arenei, a fost construit în 1910, după planurile proprietarului, în stil Secession. De-a lungul timpului, până în preajma anului 1948, această clădire a găzduit loja masonică evreiască „B’nai Brit Or”.

2.Templul masonic
Construcţia templului a început în anul 1904, eforturile financiare fiind imense, ea fiind realizată după planurile arhitectului Milan Tabacovici.
Templul a fost inaugurat prin ceremonia religioasă care a avut loc în 21 octombrie 1905, la care au fost prezenţi fraţi din tot teritoriul Ungariei. Clădirea a intrat în proprietatea statului în luna septembrie a lui 1940. În prezent, clădirea foloseşte ca Sală de festivităţi a Grupului Şcolar Industrial „Aurel Vlaicu”, fiind recent restaurată.

3. Casa Familiei Tabacovici
A fost construită în a doua jumătate a secolului 19, aparținând la acea vreme familiei Tabacovici.

4.Colegiul Național „Dimitrie Țichindeal”
Continuator al Preparandiei Arădene, prima școală pedagogică din Crișana și Banat (care și-a început activitatea la 16 noiembrie 1812), Liceul Pedagogic este situat pe Bulevardul General Ioan Dragalina, nr.7, într-o clădire cu două etaje, construită în anul 1895 în stil eclectic. Importanța sa este relevantă și prin profesorii de seamă, care au predat în această școală, pedagogi și oameni de cultură, ca fabulistul Dimitrie Țichindeal, primul director (1812-1815), filologul Constantin Diaconovici-Loga (1812-1831), Alexandru Gavra (1821-1877), Atanasie Șandor (1848-1874), eminentul om politic Vicențiu Babeș (1846-1848), naturalistul Teodor Ceontea (1876-1903), Traian Mager, monograful zonei Hălmagiului și mulți alții.

5.Palatul Fenyves
Clădirea cu un singur nivel este realizată în stil Secession, ale cărui coordonate stilistice pot fi găsite în ornamentaţie și structură, atât la interior cât şi la exterior. Imobilul atrage atenţia atât prin alternanţa balcoanelor de diferite mărimi cu bow-window-ul şi logia de colţ, cât şi prin semnul francmasoneriei ce încununează scena alegorică, în altorelief, de deasupra porţii pietonale. De asemenea, clădirea este prevăzută cu feronerie şi vitralii executate cu acuratețe.

6.Palatul Reinhardt
Palatul Reinhardt situat pe B-dul Revoluţiei nr. 90, impunător edificiu cu parter şi două etaje, a fost construit la începutul secolului al XIX-lea. În 1898 îşi schimbă înfăţişarea, ca urmare a dorinţei proprietarului, fabricant şi creator de mobilă, de a avea un edificiu în ton cu stilul în vogă pe plan european, respectiv stilul Secession.

7.Palatul Rozsnyai
Construit în a doua jumătate a secolului 19, edificiul adăpostea atât locuința savantului Rozsnyai, cât și farmacia, respectiv laboratoarele de cercetare ale acestuia. Farmacia era situată la parter, cu vitrină în Szabadsag-ter și pe strada Jozsef Eotvos, la etajul întâi al clădirii aflându-se latoratorul de cercetare, iar la cel superior locuința savantului farmacist. În 1902, după planurile arădeanului Iosif Steiner, clădirea îmbracă haina Secessionului. Pe fațada actuală se regăsesc și anumite însemne masonice, Rozsnyay Matyas fiind o figură de referință in istoria masoneriei arădene. De menționat este însă faptul că fațada actuală nu este identică cu cea de la începutul secolului trecut, o parte dintre ornamente fiindu-i înlăturate în jurul anului 1950.