Info Regio Logo Info Regio Uniunea Europeana Guvernul Romaniei Ministrerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Consiliul Judetean Arad Fonduri Uniunea Europeana
03 Cetatea Ineului.jpg 02 lebenita.jpg 04 Bizere mozaicBudiu Gh.jpg 01 soimos.jpg 05 Sarbatoarea vinului Siria 2009 Mircea Boran 5.jpg 06 valea muresului.jpg 07 vladi rapita.jpg

Rezervația naturală Dosul Laurului Zimbru

Dosul Laurului este o arie protejată de interes național, situată în județul Arad, pe teritoriul administrativ al comunei Gurahonț. Rezervația naturală aflată în partea nordică a satului Zimbru. Locul a fost menţionat pentru prima dată în 1883, când a fost identificat laurul de către un botanist.
Se întinde pe o suprafaţă de 32,2 hectare și reprezintă o zonă de protejare a speciei de laur (Ilex aquifolium). Arborii de laur sunt înconjuraţi de specii arboricole de fag (Fagus sylvatica), mesteacăn (Betula pendula), carpen (Carpinus betulus), cireş (Prunus avium), gorun, paltin şi ulm. Pădurea, în întregimea sa, are o suprafaţă de 83 de hectare.
Aici este singurul loc din România unde se mai găsesc exemplare de laur, plantă rară şi ocrotită de lege. În plus, acesta este cel mai nordic (din aria mediteraneeană) şi, în acelaşi timp, cel mai estic (din aria atlantică) punct în care se dezvoltă această plantă. Dosul Laurului se găseşte la o altitudine de 300 de metri.
Locul cu lauri este înconjurat de dealuri cu păduri dese, care au reuşit să îi ocrotească până în prezent. Climatul este blând şi umed, favorabil dezvoltării acestei plante, specie deosebit de importantă din punct de vedere ştiinţific, deoarece este un relict terţiar.
Laurul are multe legende. În mitologia greacă, arborele a apărut inițial când nimfa Daphne s-a transformat în acest arbore pentru a scăpa de urmărirea zeului din Olimp Apollo. O altă legendă, de data aceasta locală, spune că localnicii îşi ascundeau toată averea în pâlcurile dese de laur, atunci când atacau barbarii. O altă legendă vorbeşte despre contele Jelinski, care ar fi adus acest arbust pentru a impresiona localnicii, dar şi pentru a avea un loc în care să-şi ascundă partea cea mai importantă din avere.
Laurul sau dafinul este o specie de plante aromatice din familia Lauraceae, arbore sau arbust, care ajunge până la 10–18 m înălțime, originar din zona Mediteranei. Creşte sub formă de tufe, creând desişuri. Frunzele au o lungime de 3-8 cm şi au culoarea verde închis. Frunza este lucioasă şi este ondulată, în formă de ţepi pe margini. Creşte până la o înălţime de 2,5 metri şi înfloreşte în luna mai. Florile sale sunt de culoare albă şi fac un fruct mic, rotund şi roşu, care se coace în luna august. Fructul rămâne pe ramuri până în anul următor şi conţine o singură sămânţă.
Laurul a fost declarat monument al naturii şi are un regim de conservare totală.
Accesul la rezervaţie se face de la Arad prin Sebiş până la Gurahonț. De aici, se urmează un drum comunal până în satul Zimbru, de unde se desprinde un drum forestier care ajunge la Dosul Laurului.
Zona
Munții Zărandului
Localizare
GURAHONŢ
Tip obiectiv
Formațiune naturală


Limba

Harta obiective turistice

Curs valutar

1
EUR:  4.76 Lei
1
USD:  4.2821 Lei
100
HUF:  1.4463 Lei
23.10.2019

contact

Serviciul Centrul National de Informare si Promovare Turistica al Judetului Arad
Bulevardul Revoluţiei Nr. 81
Telefon: 0728.116.412
Fax: 0357.731.296
E-mail: info@cniptarad.ro

Contor vizite site

591449
Harta site