Info Regio Logo Info Regio Uniunea Europeana Guvernul Romaniei Ministrerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Consiliul Judetean Arad Fonduri Uniunea Europeana
03 Cetatea Ineului.jpg 02 lebenita.jpg 04 Bizere mozaicBudiu Gh.jpg 01 soimos.jpg 05 Sarbatoarea vinului Siria 2009 Mircea Boran 5.jpg 06 valea muresului.jpg 07 vladi rapita.jpg

Peștera cu Apă de la Moară

Peștera cu Apă de la Moară este localizată pe teritoriul comunei Moneasa, județul Arad, în grupa Munților Apuseni, masivul Codru-Moma, Bazinul Văii Moneasa, afluent al Crișului Alb.
Pe lângă dezvoltarea semnificativă comparativ cu restul peșterilor din regiune, în peșteră au fost observate acumulări semnificative de cristale de aragonit, urme de faună fosilă (grifade), cât şi colonii de lilieci. Coloniile aparțin ordinului chiropterelor, specia Myotis.
Din punct de vedere geologic, Peștera cu Apă de la Moară face parte dintr-un sistem de peșteri care constituie o străpungere a unui mic masiv de roci carbonatice intens carstificate şi fracturate, localizat între localitățile Rănușa, Moneasa şi Slatina de Criș. Peștera este formată dintr-o serie de galerii active, subfosile şi fosile, labirintice, dispuse pe 4 nivele disticte şi două nivele intermediare, majoritatea fiind dezvoltate pe niște fracturi majore, având aspect de diaclaze. Activul care se revarsă prin intrarea Peșterii cu Apă de la Moară, pătrunde în subteran prin Ponorul Tăul Bivolilor/ Peștera de la Merezerie, cu o dezvoltare de 538 m, conexiunea dintre cele două cavități nefiind realizată până în prezent. Pe lângă acestea, în zonă au mai fost identificate încă trei cavități de dimensiuni mai modeste, care probail fac parte din acelaşi sistem şi anume Peștera Uscată de la Moară, Grota din Cariera Veche și Avenul cu Dop.
Peștera a fost declarată Rezervație Naturală, cu o suprafață protejată de 5 ha, constituind o rezervație ștințifică de importanță națională.
Relieful zonei a favorizat formarea diferitelor elemente carstice, specifice rocilor calcaroase şi dolomitelor care au intrat în contact cu alte roci dure. În zonă există o reţea hidrologică densă, care a ajutat la formarea unor lanţuri de peşteri.

Zona
Munții Codru Moma
Localizare
MONEASA
Tip obiectiv
Formațiune naturală


Limba

Harta obiective turistice

Curs valutar

1
EUR:  4.76 Lei
1
USD:  4.2821 Lei
100
HUF:  1.4463 Lei
23.10.2019

contact

Serviciul Centrul National de Informare si Promovare Turistica al Judetului Arad
Bulevardul Revoluţiei Nr. 81
Telefon: 0728.116.412
Fax: 0357.731.296
E-mail: info@cniptarad.ro

Contor vizite site

591446
Harta site