Info Regio Logo Info Regio Uniunea Europeana Guvernul Romaniei Ministrerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Consiliul Judetean Arad Fonduri Uniunea Europeana
03 Cetatea Ineului.jpg 02 lebenita.jpg 04 Bizere mozaicBudiu Gh.jpg 01 soimos.jpg 05 Sarbatoarea vinului Siria 2009 Mircea Boran 5.jpg 06 valea muresului.jpg 07 vladi rapita.jpg

Muzeul memorial ”Vasile Goldiș”

Localizare: mun. Arad, Str. Vasile Goldis nr. 6
Descriere: Muzeul este o iniţiativă privată a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, constituit în clădirea ce a găzduit o bună bucată de timp redacţia ziarului „Românul”, un imobil cu valoare de simbol pentru comunitatea arădeană; iniţiativa s-a dorit să înfrunte timpul, lăsând să se înfiripe fărâma de viaţă care a conturat marile momente trăite în Palatul Românul, atunci când aici se plămădea strategia Marii Unirii; prin această expoziţie permanentă s-a încercat reprezentarea stilului de viaţă al celor care au trăit acolo, a câte ceva din zbaterile care au constituit viaţa culturală de la redacţia unei publicaţii care a făcut istorie, ziarul Românul.
Dintre obiectele personale ale lui Vasile Goldiş expuse, menţionăm: Foaia matricolă din învăţământul secundar, Diploma de maturitate, Diploma de profesor, Diploma de absolvire a studiilor superioare, acte personale (paşaport, livretul militar, diverse adeverinţe, acte care dovedesc demersul civic al lui V. Goldiş, sentinţa de divorţ de după primul mariaj), o bogată corespondenţă – printre cei care se regăsesc în aceste mesaje fiind nume celebre: I. L. Caragiale, O. Goga, N. Titulescu, fotografii de epocă originale, deosebit de valoroase, publicaţii conduse de V.Goldiş sau la care acesta a colaborat, cărţi din biblioteca acestuia, unele purtând semnătura lui etc.; toate aceste exponate au fost achiziţionate în timp, de la diferite persoane preocupate de strângerea de documente, respectiv de la urmaşii lui Vasile Goldiş, iniţiativa strângerii documentelor – cea mai mare parte a acestora, inedite – aparţine rectorului instituţiei, prof. univ. dr. Aurel Ardelean.
Spiritul epocii este susţinut şi prin refacerea unor spaţii caracteristice acelei perioade (sufragerie, respectiv biroul redacţional) şi prin expunerea în vitrine elegante, perfect şi individual luminate, a unor imagini şi documente de epocă în condiţii grafice de excepţie.
Vasile Goldiş, personalitatea căruia i-a fost dedicat acest muzeu a fost unul dintre acele spirite care s-a sacrificat pentru realizarea unui ideal colectiv; generaţia sa, a mijlocit intrarea în normalitate a românilor din toate provinciile istorice, ea s-a dedicat cu trupul şi sufletul realizării unui ideal multisecular – Unirea cea Mare.
Vizitatorii muzeului se pot întâlni aici cu istoria, cu generaţia de aur a Aradului, model pentru noi, toţi cei de astăzi; nu întâmplător sălile muzeului au devenit locul în care se organizează periodic manifestări culturale de excepţie: sesiuni de comunicări, conferinţe de presă, concursuri etc.
După 2008, s-a produs o nouă modificare în ceea ce priveşte orizontul expoziţional, astfel încât noile săli ne dezvăluie o imagine de ansamblu asupra Aradului şi judeţului după Marea Unire, când societatea românească a prosperat rapid.


Zona
Arad metropolitan
Localizare
ARAD
Tip obiectiv
Muzee și case memoriale
Cazare
Afişează unităţi cazare


Limba

Harta obiective turistice

Curs valutar

1
EUR:  4.76 Lei
1
USD:  4.2821 Lei
100
HUF:  1.4463 Lei
23.10.2019

contact

Serviciul Centrul National de Informare si Promovare Turistica al Judetului Arad
Bulevardul Revoluţiei Nr. 81
Telefon: 0728.116.412
Fax: 0357.731.296
E-mail: info@cniptarad.ro

Contor vizite site

591515
Harta site